علم و دانش


روش های تقویت حافظه و تمرکز




یکی از عامل های موفقیت در کلیهٔ زمینه ەای زندگی، داشتن حافظه ای قوی می باشد. خانم خانه داری که هنگام تماشای برنامهٔ آشپزی، خودکار و دفتر همراه ندارد، با داشتن حافظه ای قوی تر، بیشتر نکته ها را به خاطر می سپارد تا بعد، این مطالب را برای خود یادداشت کند؛ پزشکی که حافظهٔ قوی دارد، با دیدن بیماران خود، نکته ەای مهم شخصیتی و اطلاعات درمانی را به خاطر آورده و در برخورد و ارتباط با بیماران، قوی تر عمل خواهد کرد.
● ۲۰ روش برای تقویت حافظه و تمرکز:
۱) روش پس ختام:
ـ پیش خوانی به صورت اجمالی
ـ طرح سؤال هائی از متن
ـ خواندن برای یافتن پاسخ سؤال ها
ـ خواندن برای تفکر و تجزیه و تحلیل مطلب ها
ـ از حفظ گفتن مطلب برای خود یا دیگران
ـ مرور کردن اطلاعات و خوانده ها
۲) روش تقطیع: حرف های اول مفاهیم را به خاطر سپرده تا با به یاد آوردن آن ها، به کلمه یا مفهوم مورد نظر برسیم.
۳) روش یاددار: ابتدا، مکان را به خاطر می سپاریم که کدام صفحه و کجای صفحه بود و بعد با به یادآوردن کلمه، کلید مطلب اصلی را به خاطر خواهیم آورد.
۴) روش سازمان دهی درخت حافظه: در این حالت: موضوع را آکولادبندی (دسته بندی) کرده یا تعداد موارد آن را مشخص کنیم:
۵) تمرین گردونه: ابتدا ۲ دقیقه به صحنه ای نگاه می کنیم؛ بعد با چشم بسته، اشیا را با رنگ خود، به خاطر می آوریم. اگر بیش از ۱۵ شی ء را به یاد آوریم، عالی است.
۶) از کسی می خواهیم شعری را که تا حالا نشنیده ایم، بخواند و در آخر، هر بیت را تکرار کنیم.
۷) تجسم: ۳۰ ثانیه به شیء نگاه کنیم، بعد با چشمِ بسته آن را تجسم کنیم؛ به طوری که واضح باشد.
۸) تمرکز حس شنوائی: رادیو را روشن کرده و آن قدر صدایش را کم کنیم که فقط به شنیدن آن بپردازیم.
۹) ردیابی: یک دقیقه به یک پوستر، نگاه کرده و سپس از کسی می خواهیم سؤال هائی از ما بپرسد.
۱۰) وارونه شماری: از ۲ تا ۲۰۰ را وارونه بشماریم؛ به طوری که ۳ تا ۳ تا کم شود.
۱۱) ۱۵ نفر آخر که در دو روز قبل با آنان برخورد کرده ایم را در نظر گرفته و نام شان را در دفتری بنویسیم.
۱۲) روی یک ورقه، موضوعی را نوشته؛ سپس هرچه از آن به خاطر داریم، بنویسیم.
۱۳) ۲۰ کلمه را به ترتیب در ۲ دقیقه خوانده و سعی کنیم آن ها را به خاطر بسپاریم و بازگو کنیم.
۱۴) دربارهٔ آن چه می خواهیم حفظ کنیم، بیشتر فکر کنیم.
۱۵) جلوی ویترین ها، ۱۵ ثانیه توقف کرده و بعد اشیای ویترین را نام ببریم.
۱۶) هر روز، درس های قبل را مرور کنیم. اگر ۶ بار با فاصلهٔ ۱۰ دقیقه بخوانیم، بیشتر به یادمان می ماند تا این که ۶ بار پشت سر هم بخوانیم.
۱۷) برای به یادسپاری چهره ها و نام ها، به آن ها خوب توجه کنیم و نام ها را در ذهن تکرار کنیم.
۱۸) نام معلم های خود را به خاطر آورده و بنویسیم.
۱۹) قبل از قرار دادن شیء در جائی، با اشیای کناری، تداعی و ربط ایجاد کنیم و موضوعی بسازیم، برای نمونه، طلا را کنار تقویم بگذاریم چون ”وقت طلاست“.
۲۰) نام دوستان کودکی خود را به خاطر آورده و بکوشیم خاطره ای از چندین سال پیش به یاد آوریم و بنویسیم.




مجله شادکامی و موفقیت

..........................................................................

هشت روش موثر در بازسازي حافظه

آيا اخيرا فراموش مي کنيد , دسته کليد خود را کجا گذاشته ايد؟ داخل اتاق ميشويد بدون اينکه بدانيد براي چه کاري به آن سمت ميرويد؟
آيا بعد از ريختن چاي در استکان قوري را در يخچال مي گذاريد؟ شماره تلفن منزل خود را فراموش مي کنيد ؟

نگران نباشيد! متخصصان معتقدند که استرس هاي روزمره تا حدي مغز انسان را تحت تاثير قرار مي دهند که کم حافظگي را به وجود مي آورد.
روانشناسان در اين زمينه تو صيه مي کنند که :
١. موز بهترين دوست حافظه : ويتامين B بهترين تغذيه حافظه است و موز داراي اين منبع غني ميباشد.
٢. مهرباني با خويشتن : انجام کارهاي مورد علاقه مانند خريدن يک شاخه گل , کتاب رمان, ملاقات دوستان قديمي و ........ باعث افزايش ترشح هورمون " دوپامين " مي شود که احساس خوبي را در فرد به وجود مي آورد و اين افزايش تاثير مثبتي بر سلسله اعصاب و آن بخش از مغز که مسوول حافظه است ميگذارد.
٣. قدم بزيند : زنان يا مرداني که درروز به طور مرتب قدم مي زنند بسيار کمتر دچار فراموشي ميشوند . چرا؟ تحقيقات نشان داده است که فعاليت ,ارتباط مغزي را در بخشي که ذهن مسوول حافظه است گسترش مي دهد.
٤. غذاي سس دار نخوريد : بر اساس تحقيقات انجام شده برروي عادات غذايي بيش از ٨ هزار نفر , استفاده از اين نوع سس ها و غذاهاي سويا دارباعث کاهش قدرت حافظه مي شود. علت آن است که يک ماده شيميايي موجود در اين نوع سس ها و سويا که گفته مي شود ضد سرطان و بيماري قلبي است دقيقا عکس اين خواص را در مورد حافظه با خود دارد. با اين حال يک بار خوردن آن در هفته چندان مشکلي ندارد!
٥. خواب به موقع : يک استراحت خوب مغز مي تواند اطلاعات بیشتر و بهتري را به حافظه شما باز گرداند تا مغزي که تمام روز را بدون استراحت گذرانده باشد .
٦. بيشتر به خودتان برسيد : تحقيقات نشان مي دهد افرادي که رژيم هاي غذايي بسيار کم کالري در برنامه روزانه خود دارند نه تنها پروسه اطلاع رساني را بسيار کند انجام مي دهد بلکه از ديگر افراد هم سن و سال خود که اين رژيم را ندارند نيز کمتر قادر به استفاده از حافظه خود مي باشند.
لذا به فکر خود باشيد و رژيم هاي غير موجه را فراموش کنيد.
٧. چاي گياهي بنوشيد : آهن براي عملکرد صحيح حافظه ضروري است و نوشيدني هاي کافئين دار به علت دارا بودن موادي به نام " تانن " ( اسيد تانيک) که ٧٥ درصد آهن موجود در بدن را از بين مي برند باعث اختلال در حافظه می شود .
٨. خوردن قند و شکر مصنوعي را کاهش دهيد : اين امر ممکن است در کاهش وزن به شما کمک کند اما نوشيدن بيش از يک يا دو نوشيدني رژيمي در طول روز حافظه دراز مدت شما را تخريب مي کند . خوشبختانه تاثيرات منفي اين مسئله دائمي نيست و شما به راحتي مي توانيد با قطع مصرف شيريني هاي مصنوعي مجددا حافظه خود را اصلاح کنيد.




---------------------------------------------------------------------------===

چرا حروف روی کیبورد به صورت الفبایی چیده نشدن ؟نظر شما؟
بعضی چیزها اینقدر دیگه وارد زندگی ما شدن که ما دیگه به عجیب و غریب بودنشون عادت کردیم، در حالی که به این سادگی هم که ما فکر میکنیم نیست. مثلا به کپی و پست کردن فکر کنید، تو زندگی واقعی اصلا امکان اینکه مثلا موبایلتون رو هم تو کیفتون کپی کنید، هم تو جیبتون و هم رو میز کامپیوترتون امکان نداره و حتی شاید خنده دار به نظر بیاد ولی ببینید کپی، پست کردن چقدر واسه ما کاربرد داره در حالی که ما اونو یه عمل ساده میدونیم!
یکی دیگه از چیزهایی که بهش عادت کردیم بدون اینکه بدونیم چرا اینجوریه، ساختار چیده شدنه حروف روی کیبورده. تا حالا فکر کردین که چرا حروف روی دکمه های کیبورد به صورت الفباییشون نیستن و به قولی به صورت QWERTY هستن ؟

این طرز قرار گیری حروف توسط فردی به اسم کریستوفر شولز (Christopher Sholes) ابداع شده. کریستوفر شولز که به عنوان پدر ماشین تحریر شناخته میشه، فردیه که اولین ماشین تایپ مدرن رو اختراع کرد. اولین ماشین تایپ بر اساس حروف الفبا ساخته شده بود و هنگامی که یه دکمه فشرده میشد، توسط یه میله ی آهنی به جهر آغشته، اثری بر روی کاغذ ایجاد میشد. ولی اگر تایپیست با سرعت زیاد تایپ میکرد بعضی مواقع این میله های آهنی به هم گیر میکردن و باعث از کار افتادن دستگاه تایپ میشد. برای همین شولز برای اینکه بتونه از درگیر شدن این میله ها با هم جلوگیری کنه و در واقع بتونه تاخیری تو کار تایپیست برای پیدا کردن حروف ایجاد کنه، 6 سال وقت گذاشت تا بتونه بهینه ترین حالت چینش حروف رو برای جلوگیری از گیر کردن میله های رابط در سال 1878 پیدا کنه.

سپس همین سیستم QWERTY وارد کامپیوترهای معمولی شد، چون احتمالا هزینه ی آموزش مجدد تایپیست ها زیاد میشد و مردم عادی نیز به این چینش عادت کرده بودن.
البته QWERTY تنها سیستم موجود برای چینش کیبورد نیست. سیستم های دیگه ای نظیر Dvorak و Colemak هم وجود داره.
سیستم Dvorak در سال 1936 توسط فردی به همین اسم طراحی شد. هدف وی از طراحی افزایش سرعت تایپ با نزدیک هم آوردن حروفی بود که بیشترین کاربرد را توی زبان انگلیسی داشتن. به طوری که حدود 70 درصد متن تایپی توسط ردیف وسطی انجام میشه در نتیجه اتگشتان مسافت کمتری رو طی میکنن و این باعث افزایش سرعت تایپ میشه. اگه علاقه دارید که این سیستم تایپ رو امتحان کنید میتونید با رفتن به قسمت تنظیمات زبان و Layout، چینش Dvorak رو اضافه کنید و همچنین از این آموزش برای حرفه ای شدن استفاده کنید !

سیستم Colemak هم با مبنا قرار دادن سیستم QWERTY و تعویض تعدادی از حروف سعی در کارآمد تر کردن تایپ با افزایش حروف اصلی در خط وسط داشت. نحوه ی چینش این سیستم رو میتونید در اینجا ببینید.
ضمنا میدونستین بزرگترین کلمه ای که میشه تنها با استفاده از حروف یک ردیف کیبورد نوشت کلمه Type Writer یا همون ماشین تحریره !





صفحات محبوب من

دنبال کننده ها

باغ بان باشی